25 Temmuz 2015 Cumartesi

Okumak; kazanılması gereken önemli bir alışkanlık. (Misafir Yazar : Fadime GENÇ)

Blogumun ilk misafir yazarı tarafından kaleme alınan "Memleketin hali ne olacak?" sorusunun okur-yazarcası..



Blog: http://buyulukelime.blogspot.com.tr/

 TÜİK, Türkiye’de okuma oranlarıyla ilgili raporunu açıkladı. 

"Raporda, Türkiye’nin kitap okumada dünya ülkeleri arasında 86. sırada yer aldığı belirtildi. Ayrıca araştırmada, Avrupa’da yüzde 21 olan kitap okuma oranının Türkiye’de binde bir olduğu da ortaya çıktı. Bu haber gerçekten çok utandırıcı, aşağılayıcı…"

  
 Yurdum insanlarına bir bakıyoruz. Sabah erkenden kalkıp telefon, bilgisayar, televizyon ne bulursa açıyor, inceliyor akşama kadar imkanı yok başından kaldıramazsın. Akşam olunca yemek yerken bir elinde kaşık bir elinde telefon, hadi misafir geldi diyelim bu defa topluca televizyon izlenir, telefonlar ele alınır. Peki bu insanlarımız günde kaç saatini kitap okumaya ayırır? Onlara sorsanız genelde “Bir saat kitap okuyorum” cevabını alırsınız. Okuduğu sayfa sayısı iki ya da üç bilemedin dört. Bu kadarcık sayfa bir saatte okunur mu diye sormayın. Okunur tabi. Onlar okur. Bir elinde telefon bir elinde kitap olursa iki saatte bile okur…
  Bir gencimiz çıkıyor vay efendim ben çok mutsuzum, çok sıkılıyorum… Sabah- akşam nefes almadan internette gezinirsen nasıl mutlu olabilirsin? Bir gün otur dene o elindeki telefonu, bilgisayarı kapat. Al eline bir kitap oku. Farklı dünyalara açılan harika bir yolculuk kitap okumak. Bunu bir keşfedersen inan o kitabı bırakmak istemeyeceksin zaten.

Bazen otobüsle, trenle yolculuk yaparken kitap okuyan, gazete okuyan insanlarımızı görüyoruz. 

  Bu çok güzel bir şey. Bir de onlarında yanında okumakla uzaktan yakından alakası olmayan ama merakından kafasını kitaba, gazeteye girdiren insanlarımız var. Ya arkadaşım sen zaten okumuyorsun okuyana da engel olma.

  Esnaflarımız her zaman düzenli olarak gazetelerini alır ama bir sorun bakalım, o gazeteyi hiç okumuşlar mı? Okudularsa bile en fazla spor sayfasını ya da magazin sayfasını okumuşlardır. Burada gazete alınmasındaki amaç okunması değil cam silme, yemek yerken masanın üzerine sermek vb.dir.
Çocuklar genelde anne-babayı kendilerine model alır. Ve onlardan ne görürse aynısını uygular. Çocuk telefonu, bilgisayarı, tableti bırakmıyor, eline kitap almıyor diye isyan ediyor ailelerimiz. Siz o çocuğa hiç olumlu bir model olmayı denediniz mi? Bir gün olsun elinize kitap alıp çocuğunuzu da yanınıza alıp bir saatinizi bile olsa kitap okumaya ayırdınız mı? Önce bunları bir düşünün ondan sonra çocuklarınıza isyan edin!

 Okumak bir alışkanlıktır

Aslında bu alışkanlığı kazanmak göründüğü kadar da zor değildir. Okullarda okumaya yönelik faaliyetler çok sınırlı sayıda yapılıyor. Bir ara haftanın bir günü ve bir saatini tamamen okuma saati olarak düzenlemişlerdi. İlk birkaç hafta uygulandı. Sonra çok değerli öğretmenlerimiz(!) o saatleri de ders anlatmak ve yazılı-sözlü yapmak amaçlı kullanmaya başladılar.
  Yetkililerimiz okuma faaliyetlerinin üzerine bir düşünmeli ve çözüm yolları bulmalı artık. Eğer böyle devam ederse okumanın ne demek olduğunu bile bilmeyen bir nesille yolumuza devam etmek zorunda kalacağız.

24 Ocak 2015 Cumartesi

ADC Nasıl Oynanılır ? KİTE Nasıl Yapılır ?

Öncelikle kıte nedir sorusunu cevaplamakla başlayalım. Kite League of legendsda adcarrylerin çoğu durumlarda ihtiyaç duyduğu türkçe tabiri ile "vur kaç" sistemidir. Adcarryler menzilli şampiyonlar olduğu için çoğu zaman rakibini kendine yaklaştırmadan hasar verebilir hatta penta bile atabilir :)
Peki kite nasıl yapılabilir?, nasıl alışılabilir? açıklayalım.


LEAGUE OF LEGENDS TUŞ TAKIMI AYARLARINIZI BU ŞEKİLDE DÜZENLEYEBİLİRSİNİZ:
Öncelikle "OPTİONS" girip "HOTKEYS" seçeneğini seçip ve oradanda "PLAYER MOVEMENT" sekmesine gelebilirsiniz.


SAĞ CLİCK KİTE KULLANIMI:

Öncelikle kite kullanımı oyuncudan oyuncuya değişebilir. Örneğin mouse ile sağ click yaparak kite yöntemidir. Mouse imlecinin bir hedefin üzerine getirip sağ tık yaparak tekrar pozisyon almak istenilen yere imleci götürüp boş tık ileyapılır.
Fakat bu yöntem el alışkanlığı, el çabukluğu gerektirdiği gibi bir de dpi yüksek ve güzel kontrollü bir mouse ihtiyaç olabilir.
Hatta CLG in adcarrysi olan doublelift, C9'nın adcarrysi Sneaky çoğu pozisyonlarda ve farm yapımında halen sağ click yöntemini kullanmaktadır.


X YADA A TUŞU İLE KİTE:

Oyun içerisinde x tuşuna yada A bastığınızda heronuzun oto atack menzilini çember halinde göreceksiniz.
Ayrıca bir sniperın hedef imleci gibi bir imleç belirir.Genelde farm yaparken ve arkadaki iç içe geçmiş minyonlar arasından düşmanı seçmek içinde kullanılabilir.
Peki X tuşuyla kite nasıl yapılır?

X yada A tuşuna basıldığında çıkan imleci direk minyonun yada düşman heronun üstüne getirip sol tık yaparsanız o minyona yada düşmana oto atack yapmış olursunuz.
Bir başka şekilde kullanımı ise yine x tuşuna basıp imleci herhangi bir boşluğa sol tık yaparsanız bu sefer heronuz size en yakındaki birime (minyon,kule yada düşman herolara) oto atack yapacaktır.
Bazen koridorda yada olası bir team fightda iç içe geçmiş minyonlar içerisinden last hit yapacağınız minyonu seçememeniz, team fightlarda karşı takımın ap carrysini hedef alamamanız gibi sorunlarda 
X ve A tuşu ile çıkan imleçten yararlanmak sizin doğru hedefi focuslamanıza yardımcı olabilir.
Benim kendi düşüncem genelde x tuşunun kullanımıdır. hem sol elinize daha çok oturması klavyeye olan hakimiyetinizin artmasını sağlar.




SHİFT + SAĞ CLİCK İLE KİTE:

Bu kite yöntemi hemen hemen en zahmetli ve olası hatalara açık bir sistemdir.Çünkü savaş sırasında shift + sağ click kullanırken aynı zamanda hareket etmelisiniz.Yani açıklamak gerekirse şöyle;
kiteye başlamadan önce minyona birime yada düşmana bir defaya mahsus oto yapmanız gerekir.Bu otodan sonra Serçe parmağınız shift tuşunda hazır ve shiht tuşuna basılı tutarken mouse ile sağ click yapıyoruz shiftten parmağımızı çekiyoruz ve normal olarak 
sağ clickle hareket edip pozisyon alıyoruz. yani kısaca shift+ sağ click --- shift bırak sade sağ click bu yöntemi hızlı olarak uygulamanız için biraz el alışkanlığı gerekiyor.


ALTERNATİF TUŞ ATAMA İLE KİTE:

İsterseniz bu shift + sağ bırak tut çek salla gibi yöntemler size karışık geldiyse daha pratik ve daha kullanışlı bir yöntem kullanabilirsiniz.
Mesela options hotkeys player movement bölümünden "player atack movement" shift mb2 yazan ayarlarda 2 set bölümüne A tuşunu ekleyerek kiteyi çok daha pratik bir hale getirebilirsiniz.
Bu tuş atamasını yaptığınız zaman shift ile
kite yaparken bas çek kullanmanıza gerek kalmayacak. A tuşuna bastığınız zaman otomatik olarak en yakındaki birime düşmana oto atacak yapacaksınız.
Yani kısacası A tuşu sağ clickle hareket etme, A tuşu sağ click A tuşu sağ click ile pozisyonunuzu alabilirsiniz. Ayrıca bu kite yöntemini bir başka şekildede kullanmak mümkün. Mouse imlecinizi
bir birimin minyonun, kulenin yada düşman heronun üstüne tutup sağ click yapmadan sadece imleci üstüne tutup A tuşuna basarsanız direkman oto atack yapmış olursunuz.Yani kısacası mouse imlecini minyonun üstüne götür
imleç minyonun üzerinde iken A tuşuna bas farmı kap :) Ben genelde bu yöntemi kullanıyorum ve çok memnunum.

YERLİ PİGLET,WİLDTURTLE VE SNEAKYLER İÇİN ÖNERİLER !

  • Öncelikle adcarry rölünde en önemli etken farmdır. early gamede kill vermeniz yada baskına yakalanmanız önemli değildir,
  • farmınız karşı adcden daha iyiyse bu geç oyunda sizin 1 adım daha önde olacağınız anlamına gelir.
  • Çoğu adcarry'nin düştüğü hata supportunun haberi olmadan erken oyunda oyun yapmaya kalkışması ve avantajı karşı takıma bırakmasıdır.
  • Laneye geldiğiniz zaman farmınıza bakın ve bir an önce 2 lwl olmaya bakın.Siz minyon katlederken supportlarınız birbirini yiyecekler yada sizlere yardım edip 2 lwl olmaya çalışacaklar.
  • Yanınızdaki support kim olursa hangi hero olursa olsun mutlaka ilk adımı ondan bekleyin. Tabiki minyona yaklaştığında karşı takımı dürteceksiniz ama suportunuz thresh,leona yada morgana bir Q tutturduktan sonra ve işte sahne sizin :)
  • Hala dağın süreti yükünü supportlarına bırakmayan adcarryler var farkındayım :) Yanınızdaki support thresh alistar leona gibi tanky support ise özellikle büyük kuşatma minyonlarını almalarına izin verin.İzin verinki size heal atabilsinler.
  • Her ne kadar hyper carry olsa da adcarryler bazen bir comboya kurban gidebiliyorlar. O yüzden bir adc pozisyonunu iyi ayarlamalı ve sihirdar büyülerini kullanmaktan çekinmemeli.Sıçrayın hoplayın yeterki düşmanı öldürebilecek pozisyona geçin.
  • Dpi ayarı yüksek mouseler tercih etmeye bakın. 3600 dpi 2800 dpi mouseler orta halli işinizi görebilir.Ama tabiki mapte minyon bende para diyorsanız Razer serisi yada logitech düşünebilirsiniz.Dpi yüksek mouseler hem kontrol hakimiyetinizi güçlendirir hemde kite yaparken daha rahat imleç oyunları yapabilirsiniz.
  • Mutlaka renk körü modunda oyununuzu oynamanızı tavsiye ederim.Çünkü yeşil imleç zamanla göz alışkanlığı yaptığı için sarı renkte olan imleçle oynarsanız daha rahat görebilir daha rahat oynayabilirsiniz.
Herkese İyi Oyunlar.